El Vallès Oriental Marxa en defensa dels drets socials.

EL VALLÈS ORIENTAL MARXA EN DEFENSA DEL DRETS SOCIALS.

Via Setmanari la Directa

Tret de l'oposició a la construcció del 4rt Cinturó —que ha estat capaç d'aglutinar molts sectors– és difícil identificar mobilitzacions populars i socials que entenguin el Vallès Oriental com a unitat comarcal i, en conseqüència, comuna en allò polític. És per això que les impulsores de la Marxa que es va celebrar el passat dissabte 31 de maig sota un cel amenaçant amb la pluja, es mostraven contentes amb el resultat i en la lectura del manifest on animaven a “l'organització de les diferents lluites i a la construcció del poder popular”.

Des de les nou del matí, les Columnes del Baix Vallès, amb inici a Mollet, i la Columna Occidental, amb inici a Caldes, ja van començar les primeres accions. Tant a Mollet com a Caldes, davant de diferents equipaments sanitaris, es reclamava l'avortament lliure i gratuït i el dret a la salut, denunciant la política de les retallades i l'estratègia privatitzadora. A Caldes, també es realitzava una acció per denunciar els privilegis de la banca i la complicitat dels governants amb el capital financer, mentre que a Mollet es denunciava la presència del Mercadona, assenyalant la precarització del món laboral i els efectes negatius pel comerç de proximitat que tenen els supermercat i grans superfícies.

Una mica més tard, a les deu del matí, a Llinars del Vallès i a Cardedeu es sumaven a la denúncia de les retallades i l'estratègia privatitzadora en la sanitat catalana. Després de l'inici, i ja en direcció a Cardedeu, els marxants de Llinars han denunciat el projecte del Karting i a Cardedeu ho feia per la pujada del transport públic a l’estació de Renfe del poble.

Mentre a Caldes es feia un recorregut i es caminava en direcció Lliça d'Amunt, a Cardedeu confluïen les marxants de Llinars i s'iniciava, un cop més i després d'uns mesos ben moguts entre denúncies, judicis i mobilitzacions, la repintada del Mural Independentista de Cardedeu. Mentre es refeia al mural, es va realitzar la lectura d'un manifest on es vinculava al procés d'independència amb la necessitat de canviar-ho tot.

La columna del Baix Vallès, deixava Mollet enrere i entrava a Montmeló. A la plaça de la Vila hi van confluir 350 persones i la marxa va seguir pels carrers del centre denunciant la inversió militar i els desnonaments responsabilitat de diferents bancs. Sortint de Montmeló, la marxa va seguir per la llera del Congost, fins arribar a la plaça Maluquer i Salvador de Granollers cap a quarts d'una del migdia on una trentena de veïns de Granollers donaven la benvinguda entre aplaudiments i consignes. Minuts després, arribava la columna Occidental, que al seu pas per Lliça d'Amunt va aplegar una quarantena de persones més.

Mentre els marxants de les columnes del Baix Vallès i l'Occidental prenien un descans, la columna Nord, denunciava la precarietat laboral que pateixen els treballadors de McDonals, bolcant fems a la porta i repartint informació sindical. La següent parada, on s'hi van sumar veïnes de Les Franqueses, va servir, altre cop, per denunciar el problema de la sanitat pública a l’Hospital de Granollers. Abans d'arribar al punt de confluència, la columna nord va donar tot el suport a Can Vies i va denunciar la repressió i la cultura de la por davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Granollers.


Una sola marxa, recorregut final i dinar popular

A la una del migdia, les tres columnes ja havien confluït a la cèntrica plaça Maluquer i Salvador, on es va iniciar una altra acció contra la banca, empaperant seus de CatalunyaCaixa, La Caixa i BBVA. Es va seguir pels carrers de Granollers, a la plaça de les Olles, just davant de la seu del PP i d'Unió Democràtica, per denunciar la situació d'irregularitat de les persones “sense papers” amb el testimoni d'un membre de l'assemblea Papers per tothom del Vallès Oriental i la consigna “cap persona, és il·legal”. Tot seguit es va arribar a la plaça de la Porxada, on es va fer el recordatori del bombardeig feixista que va patir la ciutat de Granollers l'any 1938 i on van morir més de 400 persones. Tot i que el cansament començava a ser evident, es va encarar el final del recorregut fins al Parc del Congost on hi havia l'espai de les Barraques de l'Ascensió que per primer cop s'organitzaven a Granollers de la mà de diferents entitats culturals i polítiques.

Un cop arribats al parc, una representant de Panrico en lluita i una altra de IMES-ASPI van explicar la lluita sindical que duen a terme des de fa mesos. Just abans d'una tempesta considerable, es va poder fer lectura d'un manifest que plantejava la necessitat d'entendre que “la lluita en defensa del sector públic és, doncs, part de la lluita global contra l’explotació capitalista”.

Malgrat el mal temps, es va poder celebrar el dinar popular que servia com a cloenda d'una marxa que, després de set hores i amb més de 600 persones participants

, va mostrar un Vallès Oriental diferent a l'habitual.