La nostra opinió no és paper mullat!
Article publicat al Garric núm. 216, juliol-agost 2024
(versió revisada a 30 de juliol de 2024)
Malgrat la importància de l’aigua com a recurs imprescindible per a la vida un 80% de la població de Catalunya viu en municipis on la gestió d’aquest recurs és privada.
Què ha passat amb el servei d'abastament de l'aigua a la Garriga els darrers anys?
El maig del ‘22 es va aprovar la segona pròrroga del contracte de l’aigua amb AGBAR fins a finals del ‘23, una pròrroga no prevista en el contracte signat l’any ‘91. Al juny del ‘22 es va crear la comissió que havia de determinar el sistema de gestió més adient un cop finalitzés la licitació, aquesta no només no ha complert amb els seus objectius sinó que ja ni existeix.
Amb l’inici del nou curs polític es va aprovar l’ordre de continuïtat del servei actual i el govern municipal va decidir que la Garriga sortís de l’Associació de Municipis per l’Aigua pública (AMAP), entitat que assessora els municipis que volen caminar cap a la gestió directa.
A l’inici del ‘21 l’AMAP va fer arribar un informe sobre l’estudi de models de gestió a la Garriga, contraposant les opinions de la consultoria privada PW Advisory & Capital Services (PWACS). Ambdós informes, encarregats per part de l’Ajuntament, donen informació suficient per decidir quin és el model més eficient.
En l’informe de l’AMAP s’aposta clarament per la gestió directa i es desmenteixen els biaixos i càlculs fets per PWACS. S’hi afirma, entre moltes altres coses, que per un termini de deu anys la gestió directa suposaria cobrar 583.213 € en forma de tarifes. Per contra, si la gestió és indirecta, l’empresa privada cobraria uns 2.499.486,13 €. El que suposa que la gestió directa és més beneficiosa per les butxaques de la gent de la Garriga.
És curiós que l’actual govern aposti per silenciar aquest informe i, inclús, hagi sortit de l’AMAP. L’objectiu deu ser justificar tècnicament la gestió privada per la qual aposta la sociovergència.
Arribat aquest punt la CUP va proposar una moció per realitzar una consulta popular sobre quin és el millor model de gestió de l’aigua, una moció que va decaure.
I ara què?
Per aquest motiu diverses entitats han presentat una iniciativa per recollir signatures per a realitzar una consulta popular sobre el model de gestió de l’aigua a la Garriga. Perquè considerem que l'opinió de la ciutadania és clau en aquest debat.
Cal habilitar un període de campanya pública en el que se celebrin debats per contraposar els arguments de les diferents opcions. Perquè la nostra opinió no sigui paper mullat.
L’actual govern aposta per silenciar l'informe de l'AMAP que demostra que la gestió pública de l'aigua a la Garriga, no tan sols és viable, sinó que és la millor opció.