Presentació de la CUP LG
27/09/2008
Hem definit la CUP de la Garriga com una organització política, popular i unitària que treballa especialment en l’àmbit municipal. Es tracta d’una organització vinculada al Moviment Català d’Alliberament Nacional i a l’Esquerra Independentista (EI) a través del projecte nacional de la(es)CUP(s), que es fonamenta en la construcció nacional dels Països Catalans des de l’àmbit local. Les CUPs, com a candidatures, aspiren a la participació institucional amb la presència als ajuntaments. Tot i això, volem expressar la diferència entre el projecte de la CUP amb qualsevol partit polític tradicional, coalició de partits o plataforma creada per a la participació a unes eleccions municipals.
Hem definit la CUP de la Garriga com una organització política, popular i unitària que treballa especialment en l’àmbit municipal. Es tracta d’una organització vinculada al Moviment Català d’Alliberament Nacional i a l’Esquerra Independentista (EI) a través del projecte nacional de la(es)CUP(s), que es fonamenta en la construcció nacional dels Països Catalans des de l’àmbit local. Les CUPs, com a candidatures, aspiren a la participació institucional amb la presència als ajuntaments. Tot i això, volem expressar la diferència entre el projecte de la CUP amb qualsevol partit polític tradicional, coalició de partits o plataforma creada per a la participació a unes eleccions municipals.
Relacions externes de la CUP la Garriga.
Des d’una perspectiva nacional, la vertebració i l’enfortiment, tant del projecte de la(es) CUP(s), com del conjunt de l’EI, és un dels objectius fonamentals, que passa per l’establiment de relacions entre la CUP de la Garriga, la resta de CUP’s i organitzacions de l’EI. Aquestes relacions es materialitzen amb les CUP’s més pròximes geogràficament (nivell comarcal) a través de les assemblees territorials que es celebren de forma periòdica.
En referència al nivell nacional, el màxim òrgan sobirà de la(es) CUP(s) és l’assemblea nacional que es reuneix, amb normalitat, de forma anual.
A banda de les relacions que s’estableixen en el funcionament de l’estructura de la CUP, també es preveu la realització d’assemblees i trobades periòdiques amb les diferents organitzacions sectorials de l’EI, així com amb d’altres àmbits i moviments socials.
Relacions internes de la CUP la Garriga.
L’assemblea (local) és l’òrgan autònom i sobirà on es reuneixen tots/es els/les membres de la CUP de la Garriga (militants i col·laboradors). Des de l’assemblea es debaten i decideixen les postures, les accions i les línies de treball a realitzar. L’assemblea es celebra de forma periòdica, encara que, de moment, amb una periodicitat aleatòria.
L’organització interna es basa en càrrecs i funcions específiques assumides per cada un/a dels/de les membres de l’assemblea. Els càrrecs o funcions tenen una duració indeterminada i poden ser de caràcter rotatiu. El repartiment de càrrecs i les variacions que se’n poden derivar són decisió de la mateixa assemblea. Per altra banda, la forma de treball habitual, en temes específics, serà per comissions creades ad hoc.
Creixement i formes de participació.
Des de la CUP de la Garriga, - encara en un moment força inicial de la seva existència - ens marquem les prioritats de créixer, enfortir-nos i consolidar-nos com a organització o col·lectiu polític del poble de la Garriga, per tal de poder treballar políticament en tots els àmbits. Per aquest motiu, fem una crida a tothom qui es senti vinculat amb els referents polítics-ideològics de la CUP a implicar-se al projecte de la CUP de la Garriga. Contactar amb: [email protected]
L'aprovació dels nous estatuts de la CUP nacional el passat mes de juliol contemplen l'existència de dues figures que regulen les formes de participació i implicació a les assemblees de les CUP's. Les dues figures són 1) la del militant i 2) la del col·laborador, diferenciades fonamentalment en els drets i deures relacionats amb l'estructura nacional de la CUP. L'objectiu d'aquesta doble figura és el de donar cabuda a sectors socials amplis que provenen de l'esquerra, vinculats o no (en el passat o en el present) a alguna organització de l'EI. A més d’eixamplar el ventall social de possibles militants o col·laboradors, aquesta doble figura contempla i facilita diferents tipus de participació i compromís amb l’assemblea de la CUP del poble, possibilitant una col·laboració estreta i directa sense la necessitat d’ésser militant. Des de la CUP valorem molt positivament l’existència de col·laboradors/es que provenen de diferents àmbits, tant a nivell polític, com cultural o professional. D’aquesta manera es garanteix, per una banda, la presència de persones afines a la CUP en els diferents àmbits d’on provenen els col·laboradors/es (moviments socials com l’ecologista, estudiantil, feminista, sindical; àmbits cultural i associatiu com associacions de veïns, entitats culturals del poble, institucions educatives, etc.), i per altra, enriqueix i fonamenta les posicions, accions i discursos de la pròpia assemblea de la CUP mitjançant els coneixements i aportacions dels/les col·laboradors/es especialistes en diferents àmbits: urbanisme, sanitat, serveis socials, educació, cultura, treball, etc. Precisament, la implicació de diferents sectors socials en el projecte de la CUP, és el que ens defineix com a moviment polític, i ens diferencia de les formes de partit clàssic. Des de la CUP de La Garriga pensem que la forma d'actuar ha de ser en la direcció de la Unitat Popular. Pensem que l'actuació política municipal només té sentit si està basada en la interacció honesta amb el teixit social, els moviments socials, les entitats compromeses, els ateneus, les associacions en defensa del territori, dels drets socials i de la llengua i la cultura catalanes...
Candidatura.
La CUP de la Garriga com a organització política té vocació electoral, i per tant, aspira a presentar-se com a candidatura a unes eleccions municipals. No obstant, des de l’assemblea de la mateixa CUP condicionem la presentació d’una candidatura electoral al compliment dels objectius anteriors -el creixement i consolidació de la pròpia organització- i la lluita política desenvolupada en el temps, perquè aquesta esdevingui possible. D’aquesta manera volem remarcar que l’objectiu principal no és la creació d’una candidatura electoral i una immediata presentació a les eleccions; no volem (re)presentar una “marca” electoral més a les eleccions del nostre poble. Per contra, pensem que la candidatura a les eleccions ha de ser la conseqüència d’un treball/lluita previ, un treball quotidià que possibiliti la creació d’un espai polític (nou a la Garriga) i d’un cert moviment capaç de plantejar un model de poble d’acord amb els principis anteriorment exposats. Només a partir del treball de base i la creació de dinàmiques transformadores serà possible la constitució d’una candidatura electoral creïble i legítima.
Des de l’assemblea de la CUP de la Garriga, pensem que la participació a les eleccions, juntament amb els bons resultats electorals, no són una finalitat en si mateixos, sinó que resulten un mitjà, una eina pel canvi. Des del nostre punt de vista, els àmbits de treball i lluita són molts i l’ajuntament només n’és un més. Si bé reconeixem que els ajuntaments són àmbits de decisió importants en relació el desenvolupament municipal (per això aspirem a entrar-hi), també pensem que no han de ser l’únic àmbit de treball de la CUP, ni tampoc l’únic centre a on es prenen les decisions que afecten la vida dels garriguencs i garriguenques. Apostem perquè el concepte de “dret a decidir”, tant utilitzat darrerament, ens el puguem aplicar en els diferents àmbits de la nostra vida. Això vol dir no limitar la participació política a una convocatòria electoral cada quatre anys, sinó proposar mecanismes de democràcia directa, espais on la gent pugui participar i decidir “realment” quin model de poble i de vida vol. Per això, per a nosaltres l’ajuntament només és un àmbit de treball, l’àmbit de treball/lluita institucional, però no pas l’únic, ni tan sols el més important.