Sati: un procés tèrbol i injust

Autor: Joan Mas Autonell

Imatge: Guillem Mas

Notícia original:

La Directa. Espai Web. Publicada el 12/11/2014

 

La indústria Sati de la Garriga va en caiguda lliure. Sati Grupo Textil, l’empresa propietària fins l’any passat, va entrar en suspensió de pagaments l’estiu de 2013. L’octubre del mateix any, un concurs de creditors va entregar la gestió de la fàbrica tèxtil a dues companyies, que van acomiadar un total de 155 persones. L’empresa francesa Mortelecque va rebre l’adjudicació de la secció de teixits tècnics de Sati i va acomiadar una vintena de treballadores. L’altra empresa adjudicatària, Mercagaya Integral, va fer seu el control de la divisió de teixits de decoració i va fer fora 135 persones de les 190 que treballaven en aquella unitat productiva.

L’acomiadament d’un nombre tan alt de personal va fer que les persones despatxades es mobilitzessin per protestar contra un procés que consideraven tèrbol i injust. Entre altres coses, moltes d’elles denunciaven el fet que la companyia adjudicatària Mercagaya Integral –poc després constituïda en Sati Fabrics– estigués controlada per Manuel Martos, l’exdirector general extern de Sati Grupo Textil, corporació amb la qual l’empresa va fer fallida el 2013. Martos va ser col·locat al càrrec directiu per la Generalitat. Anteriorment, havia estat directiu d’Abengoa i també va dirigir empreses catalanes com Tabalsa, Isbusiness 2005 o Comercial del Paper Font.

 

La intervenció de la Generalitat

A mitjan 2012, el govern català va dissenyar un pla de viabilitat per ajudar Sati Grupo Textil a recuperar-se econòmicament. El projecte va incloure l’entrega a l’empresa d’un préstec participatiu de dos milions d’euros procedent de la societat pública Avançsa, pertanyent al Departament d’Empresa i Ocupació i dedicada a la promoció industrial.

A mitjan 2012, el govern català va dissenyar un pla de viabilitat per ajudar Sati Grupo Textil a recuperar-se econòmicament

 

Els diners públics que va aportar Avançsa van servir perquè Sati Grupo Textil recorregués altra vegada als bancs i aconseguís més finançament: si el 2012 tenia un deute de 26 milions d’euros, l’empresa va fer suspensió de pagaments al cap d’un any amb un passiu que arribava als 46 milions.

Durant tot aquest temps, Manuel Martos va ser el màxim responsable d’aplicar el pla de viabilitat de la Generalitat com a director general extern, però moltes treballadores que van observar el procés des de dins creuen que el directiu no va contribuir a fer reflotar Sati Grupo Textil, sinó que va deixar caure l’empresa per satisfer els seus propis interessos. Això no va evitar que, en el concurs de creditors de la companyia en fallida, se cedís la branca de teixits de decoració de la fàbrica tèxtil a una altra empresa que gestionava el mateix Manuel Martos, Sati Fabrics –nom que va adoptar Mercagaya Integral.

En un article recent publicat al diari La Vanguardia, s’explica la maniobra de l’exdirectiu per tornar a accedir a la indústria de la Garriga a través de Sati Fabrics. En un principi, l’administradora de l’entitat va ser Isabel Santos, esposa de Martos. Quan l’operació del concurs de creditors es va fer efectiva, Santos va deixar el càrrec i Martos va entrar al consell d’administració, però tampoc no va saber dirigir l’empresa amb solvència: Sati Fabrics va fer fallida en menys d’un any.

 

Mig centenar de persones despatxades

Mentre l’empresa francesa Mortelecque segueix endavant amb el seu projecte industrial a la unitat de teixits tècnics que se li va concedir, el jutjat mercantil número 8 de Barcelona va aturar el procés d’adjudicació a Sati Fabrics aquest darrer juny perquè no estava complint amb les condicions pactades al concurs de creditors. L’entitat havia de pagar 900.000 euros per la unitat productiva adjudicada, però, en total, només va aportar 200.000 euros, que es van entregar fora dels terminis establerts. Com que no es complien els acords, l’administrador concursal va decidir embargar els béns i els comptes que havia traspassat a Sati Fabrics fins llavors. L’empresa va haver de tancar i, el mes de juliol, es va presentar en concurs.

L’acabament de l’activitat de Sati Fabrics va suposar que les 46 persones que encara treballaven a la fàbrica es quedessin sense feina. La companyia ja havia acomiadat nou persones uns mesos abans del seu tancament definitiu. L’administradora concursal ha presentat una demanda per aquests acomiadaments. Considera que van ser irregulars perquè es van produir sense tenir en compte les condicions pactades al concurs de creditors: després d’haver fet fora 135 treballadores, un dels acords establerts era que Sati Fabrics mantingués el lloc de treball de la resta d’operàries que seguien en plantilla.

 

La justícia contra la junta directiva de Sati Fabrics

El jutjat mercantil ha anul·lat definitivament el contracte de compravenda que va establir amb Sati Fabrics. També ha condemnat els càrrecs responsables de l’entitat a pagar 810.000 euros per compensar els incompliments que han comès. Manuel Martos, però, ja no figura entre els dirigents representatius de l’empresa. Alguns mitjans de comunicació detallen que es va separar del consell d’administració una mica abans de la intervenció de l’administradora concursal. Segons les dades exposades al portal Empresia.es, Martos va deixar de ser oficialment conseller de la companyia el 30 de juny de 2014.

Actualment, l’empresari José Miguel Garrido figura com a president i conseller de Sati Fabrics, mentre que Saúl Ruiz de Marcos també n’és conseller. Tant l’un com l’altre són membres de la junta directiva del club de futbol Albacete Balompié S.A.D, que competeix a la segona divisió de la lliga. Garrido és l’actual president de l’equip manxec i també n’és accionista.

 

Avançsa no vol explicar què s’ha fet amb els diners públics

Més d’un any després de la fallida de Sati Grupo Textil, encara es desconeix si Avançsa ha recuperat el préstec de dos milions d’euros públics que va entregar a l’antiga corporació. La Directa s’ha posat en contacte amb l’entitat per saber-ne més, però els serveis de premsa de l’empresa de la Generalitat han comunicat que aquesta informació no es pot fer pública. A hores d’ara, s’està fent el desmantellament de la maquinària de Sati Grupo Textil per posar-la a subhasta, però moltes fonts consultades dubten que, amb la quantitat que se’n tregui, n’hi hagi prou per retornar tots els milions d’euros que la companyia tenia en préstec.